Of u nu ondernemer bent of particulier, het is een prettig gevoel dat u uw zaken goed geregeld heeft bij calamiteiten. Bij Estate Planning Advies zorgen wij voor een uitgebreid en gedegen rapport waarin verschillende scenario’s belicht worden. Vanuit emotioneel oogpunt zullen uw wensen beschreven worden en van adviezen worden voorzien. Hier kan belastingbesparing ook een onderdeel van uit maken.

Voor nu gaan wij in op de onderwerpen die u kunt verwachten bij een ondernemer

Onderwerpen voor de ondernemer

• Continuïteit van de onderneming

Bij de ondernemer zal er veel nadruk liggen op de continuïteit van de onderneming bij kortdurende afwezigheid. Wie kan de zakelijke belangen behartigen? Wie betaalt de rekeningen? Wie heeft er dan de noodzakelijke bevoegdheden?

• Bedrijfsopvolging

Bij langdurige afwezigheid, plannen om met pensioen te gaan, of overlijden is het van belang dat de bedrijfsopvolging goed geregeld is. Is er een geschikte opvolger? Of houdt de onderneming gewoon op te bestaan?

• Familiebedrijven

Uit onderzoek blijkt dat familiebedrijven veel succesvoller zijn dan andere bedrijven. Niet verwonderlijk! Bij familiebedrijven is de betrokkenheid en passie van de mensen veel groter. Om de continuïteit van de familieonderneming te garanderen en de familieverhoudingen voor de toekomst vast te leggen kan een ‘Familiestatuut’ opgesteld worden. Zie het als een familieovereenkomst waar de familie afspraken maakt over bijvoorbeeld eigendomsverhoudingen, voorwaarden om binnen het bedrijf te kunnen komen werken en op welke positie. En bijvoorbeeld afspraken over de aangetrouwde (koude) kant van de familie.

• Rechtsvorm

De rechtsvorm waarin u uw onderneming drijft (VOF, BV of eenmanszaak) in relatie tot hoe u (eventueel) gehuwd bent is belangrijk voor bijvoorbeeld bedrijfopvolgingsafspraken en aansprakelijkheid. Is er bijvoorbeeld een overnamebeding afgesproken?

Uiteraard wordt er bij de ondernemer ook gekeken naar de privé situatie. Op deze onderwerpen komen wij later op terug!