De overheid heeft eindelijk iets gevonden wat de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) kan gaan vervangen. Deze vervanging heeft natuurlijk alles te maken met het feit dat staatssecretaris Wiebes de schijnzelfstandigheid tegen wil gaan. In eerste instantie kwam de Belastingdienst met de Beschikking Geen Loonheffingen (BGL). Groot verschil met de VAR is het feit dat niet meer per zelfstandige, maar per opdracht wordt gekeken. Leuk bedacht! Creëert een ongelooflijke werkgelegenheid bij de Belastingdienst. Maar als zij vervolgens 3.000 man wegbezuinigen, werd ze dringend geadviseerd om toch nog even verder te kijken.

De belastingdienst gaat (als de plannen door gaan) per 1 januari 2016 daarom starten met modelovereenkomsten. Deze overeenkomsten worden per sector ontwikkeld. Wanneer zo’n  modelovereenkomst wordt gehanteerd, dan hoeft de opdrachtgever niet bang te zijn dat de belastingdienst de sociale lasten komt ophalen. Voor de zzp’er is het wel zo fijn dat hij/zij zekerheid heeft over de ondernemersaftrekken. Laten we duidelijk zijn dat er natuurlijk naar deze overeenkomst gehandeld moet worden.

Wat als je al een overeenkomst hebt gesloten of wil je, als opdrachtgever, graag gebruik maken van een zelf ontwikkelde standaard overeenkomst? Geen probleem! Deze overeenkomst kan bij de Belastingdienst worden ingestuurd ter beoordeling. Ik ben dan wel  benieuwd wat de gevolgen zijn als de Belastingdienst de overeenkomst afwijst…. Verscherpte controle?

Ik ben ook benieuwd hoe de Belastingdienst de groep van zelfstandigen gaat monitoren. Met de VAR had men nog een database van (mogelijke schijn)zelfstandigen. Met het afschaffen van de VAR hebben ze alleen nog maar de aangifte inkomstenbelasting. Ach… Volgens de politiek zijn alle zzp’ers  voor de schijn zelfstandig en dus belastingontduikers…. Ik ben benieuwd wanneer de 3.000 man weer kan komen solliciteren…