Bijtelling privé gebruik Omzetbelasting

Het jaar is weer voorbij, en kan administratief worden afgesloten. Eind januari dient de laatste aangifte omzetbelasting ingediend te zijn. Denkt u wel aan het privé gebruik van de auto (vraag 1d)?

Heeft u in het verleden een mooie Tesla (of een andere auto) gekocht met 0% bijtelling voor de loonbelasting? Dat betekent niet dat u het privé gebruik auto voor de omzetbelasting achterwege mag laten. De loonbelasting en omzetbelasting zijn namelijk twee verschillende belastingen die ieder zo zijn eigen regels hebben. Wist u bijvoorbeeld dat woon werk verkeer voor de loonbelasting zakelijke kilometers zijn, maar voor de omzetbelasting als privé kilometers worden aangemerkt?

Hoe zit de regeling ook al weer in elkaar?

Wanneer de zakelijke auto ook voor privédoeleinden wordt gebruikt, dient er een percentage van de cataloguswaarde gecorrigeerd te worden in de omzetbelasting. Vaak is dat 2,7% van de cataloguswaarde, maar soms mag dat een lager percentage zijn, namelijk 1,5%. Hieronder een overzichtje.

 

Auto aangekocht met omzetbelasting < 6 jaar in gebruik 2,7% van de cataloguswaarde
Margeauto 1,5% van de cataloguswaarde
Auto aangekocht met omzetbelasting > 5 jaar in gebruik 1,5% van de cataloguswaarde

 

Zoals u ziet zijn dit forfaitaire percentages. U mag ook uitgaan van werkelijk gebruik. In dat geval dient u wel een rittenadministratie bijgehouden te hebben. De voorheffing op de omzetbelasting dient namelijk voor het privé gebruik gecorrigeerd te worden. (privé kilometers / totale kilometers x de voorheffing op de autokosten).

Is uw auto aangekocht met omzetbelasting en korter dan 6 jaar in gebruik? In dat geval dient u ook 1/5e deel van de omzetbelasting op de aanschafwaarde mee te tellen!

Heeft u vragen, neem dan even contact met ons op.

By |2017-01-17T10:51:10+00:00januari 16th, 2017|Categories: Auto|3 Comments

About the Author:

3 Comments

 1. Casper 27 februari 2017 at 11:25 - Reply

  Hi Sjoerd.

  “Is uw auto aangekocht met omzetbelasting en korter dan 6 jaar in gebruik? In dat geval dient u ook 1/5e deel van de omzetbelasting op de aanschafwaarde mee te tellen!”

  Klopt dit? Of is het misschien ongelukkig geformuleerd? Want zoals ik het lees, betekent het dat je na 5 jaar 5/5e oftewel alle voorbelasting weer terugbetaald hebt aan de fiscus. En dat naast je correctie van 2,7%.

  Voor de btw op die aanschafwaarde heeft de fiscus dat 2,7 versus 1,5 bedacht toch? Verschil is 1,2 procentpunt per jaar, gedurende 5 jaar, dus na 5 jaar heb je 6% aan btw-correctie op de aanschafprijs inclusief btw&bpm. Maar dat is dubbel vertekend, want dat is 6% over het inclusief bedrag en 6% over bpm. Als je voor beiden corrigeert, komt het erop naar dat je na 5 jaar aan 2,7% correcties ongeveer 40% van de betaalde btw op de aanschafprijs zelf betaald hebt.

  Groeten,
  Casper

 2. Casper 27 februari 2017 at 11:52 - Reply

  Hi Sjoerd,

  Ik zie al wat je bedoelt. Dat hoort bij de alinea waarin je uitgaat van de werkelijke verhoudingen. Makes sense.

  Groeten,
  Casper

  • Sjoerd Moll 27 februari 2017 at 19:32 - Reply

   Hi Casper,

   Dat stukje tekst slaat inderdaad op de alinea waarin ik uitga van de werkelijke verhoudingen.

   Groeten

   Sjoerd

Leave A Comment