Het jaar is weer voorbij, en kan administratief worden afgesloten. Eind januari dient de laatste aangifte omzetbelasting ingediend te zijn. Denkt u wel aan het privé gebruik van de auto (vraag 1d)?

Heeft u in het verleden een mooie Tesla (of een andere auto) gekocht met 0% bijtelling voor de loonbelasting? Dat betekent niet dat u het privé gebruik auto voor de omzetbelasting achterwege mag laten. De loonbelasting en omzetbelasting zijn namelijk twee verschillende belastingen die ieder zo zijn eigen regels hebben. Wist u bijvoorbeeld dat woon werk verkeer voor de loonbelasting zakelijke kilometers zijn, maar voor de omzetbelasting als privé kilometers worden aangemerkt?

Hoe zit de regeling ook al weer in elkaar?

Wanneer de zakelijke auto ook voor privédoeleinden wordt gebruikt, dient er een percentage van de cataloguswaarde gecorrigeerd te worden in de omzetbelasting. Vaak is dat 2,7% van de cataloguswaarde, maar soms mag dat een lager percentage zijn, namelijk 1,5%. Hieronder een overzichtje.

 

Auto aangekocht met omzetbelasting < 6 jaar in gebruik 2,7% van de cataloguswaarde
Margeauto 1,5% van de cataloguswaarde
Auto aangekocht met omzetbelasting > 5 jaar in gebruik 1,5% van de cataloguswaarde

 

Zoals u ziet zijn dit forfaitaire percentages. U mag ook uitgaan van werkelijk gebruik. In dat geval dient u wel een rittenadministratie bijgehouden te hebben. De voorheffing op de omzetbelasting dient namelijk voor het privé gebruik gecorrigeerd te worden. (privé kilometers / totale kilometers x de voorheffing op de autokosten).

Is uw auto aangekocht met omzetbelasting en korter dan 6 jaar in gebruik? In dat geval dient u ook 1/5e deel van de omzetbelasting op de aanschafwaarde mee te tellen!

Heeft u vragen, neem dan even contact met ons op.